Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release (BSR) is een complementaire gezondheidstechniek die in de jaren 80 in Zuid-Afrika is ontwikkeld door twee chiropractoren, Gail en Ewald Meggersee. Zij raakten er steeds meer van overtuigd dat veel klachten het gevolg zijn van (te veel) stress die zich vastzet in de spieren en dat dit te verhelpen moest zijn met een zachtere techniek. Al experimenterende ontwikkelden zij de Body Stress Release techniek. Een manuele techniek die erop gericht is om met kleine impulsen het lichaam aan te zetten te hoge spierspanning los te laten. Door het loslaten van de spierspanning neemt de druk op zenuwen af, waardoor de communicatie met de hersenen wordt hersteld en het zelfhelend mechanisme van het lichaam weer de ruimte krijgt.

Naar een optimaal functionerend lichaam

BSR is dus gericht op het herstel van het zelfhelend mechanisme van het lichaam. Als beoefenaar of ‘practitioner’ zoals dat bij BSR heet, stel ik geen diagnoses. Ook richt ik me niet uitsluitend op jouw specifieke klacht(en). Ik check jouw hele lichaam op vastgezette spierspanning en geef waar nodig impulsen om die spanning los te laten. Hoe meer jouw lichaam vrij is van ‘Body Stress’, hoe beter het functioneert. Daarom is BSR ook van grote waarde voor de preventie van klachten.

Drie soorten stress

BSR onderscheidt drie soorten stress die zich kunnen vastzetten in jouw spieren:

  • emotionele stress, bijvoorbeeld door nare gebeurtenissen of overbelasting
  • mechanische stress, meestal ontstaan door een verkeerde lichaamshouding of een ongeluk of val
  • chemische stress, door overgevoeligheid voor chemische stoffen in cosmetica, schoonmaak- of bestrijdingsmiddelen of een hardnekkig virus.

Bijzonder effectief

Voor BSR maakt het niet uit waar jouw stress vandaan komt, de techniek geeft jouw lichaam in veel gevallen (ons succespercentage is zo’n 85 %) een zetje om succesvol met jouw klachten af te kunnen rekenen. Of ze in elk geval (sterk) te verminderen. Ook klachten waarvan artsen je vertelden dat je er maar mee moest leren leven. Zoals chronische vermoeidheid of fibromyalgie.

Body Stress Release is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Van baby’s en zwangere vrouwen tot hoogbejaarden. Tijdens een sessie blijf je gekleed en houd je zelfs je schoenen aan.

Meer weten?

Meer weten over Body Stress Release? Kijk eens op de website van de Body Stress Release Associatie Nederland, de beroepsvereniging van Body Stress Release practitioners in Nederland.

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook