Een relaxte geest in een ontspannen lichaam

I am saving up for more valiumAfgelopen week stelde een cliënte mij een intrigerende vraag: “Jetske, denk jij dat Body Stress Release kan helpen om af te kicken van drugs?”. “Hoe bedoel je?”, was mijn wedervraag. “Nou, de vorige keer na mijn sessie met jou stapte ik weer in de auto en normaal steek ik dan onmiddellijk een sigaret op… maar nu dacht ik: ‘Nee, dat ga ik niet doen. Dat past helemaal niet bij mij’.”

Body Stress Release en afkicken..? Daar had ik nog nooit over nagedacht. Maar ik weet wel dit: dat mensen die gevoelig zijn voor drugs over het algemeen een hyper hoofd – of een rusteloze geest, zo je wilt – hebben. En dat een hyper hoofd huist in een onrustig lichaam. En dat als je werkt aan dat onrustige, gespannen lichaam, uiteindelijk de geest ontspant. Andersom werkt dat trouwens ook. Het is de kracht van meditatie: zoekt rust in je hoofd en je lichaam volgt.

Dit is ook meteen het antwoord op de vraag die veel nieuwe Body Stress Release cliënten stellen. ‘Gaan mijn klachten helemaal over door Body Stress Release of moet ik het altijd blijven doen?’ Ik denk persoonlijk dat als je lichaam zich met ondersteuning van BSR hersteld heeft, je vrij kunt blijven van emotionele bodystress (voor zover je die kunt beïnvloeden dan) als het je lukt om te schakelen naar een langzamer leefstijl. Eén waarin je bewust tijd inbouwt voor jezelf. En dan niet om de deur uit te rennen voor sociale events en weekendjes weg naar knoertdrukke steden, zoals we plegen te doen. Maar één waarin we ons van tijd tot tijd terugtrekken met een boek op de bank, eindeloos badderen of de wandelschoenen onderbinden en ons een volle dag overgeven aan de vanzelfsprekende rust van de natuur.

Kortom: wil je niet ten prooi vallen aan het monster dat stress heet? Plan ontspanning in je agenda. Eis ‘me-time’ op. Let op je lichaamshouding. Loop vaker even weg van je bureau. Ga naar buiten in je lunchpauze. Volg een cursus mindfulness of meditatie. Maak jezelf belangrijk.

Ik weet het. Onze levens zijn zo druk, dat ook zo’n plannetje al snel een ding op jouw schier oneindige to-do-lijst dreigt te worden. Met als potentieel gevolg: stress. Het is aan jou om je leven een draai ten positieve te geven. Ik juich het toe als je de stap zet. Maar je bent ook van harte welkom bij mij, zodat we je samen in optimale vorm kunnen houden. Een relaxte geest in een ontspannen lichaam. Deal?

Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook